Παρασκευή 30 Μαρτίου 2007

Σινεμά και πάλι σινεμά


Λοιπόν το πήρα απόφαση είμαι χαζή ξανθιά, αν και φυσική καστανή ! Τόσα χρόνια που βάφω τα μαλλιά μου ξανθά η μπογιά το έκανε το θαύμα της, και κατέστρεψε τα εγκεφαλικά μου κύτταρα. Αλλιώς δεν εξηγείται.

Πήγα χθες σινεμά, να δώ το “Half Nelson”.

Αμερικανική ταινία σε σκηνοθεσία Ράιαν Φλεκ, με τους: Ράιαν Γκόσλινγκ, Σαρίκα Επς, 'Αντονι Μακί
Ο Νταν, ένας ιδεολόγος καθηγητής Ιστορίας σε γυμνάσιο του Μπρούκλιν, διδάσκει "ανορθόδοξα", χρησιμοποιώντας τους μηχανισμούς της διαλεκτικής. Στην προσωπική του ζωή είναι χαμένος μεταξύ απραξίας και ναρκωτικών, ενώ αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση με μια μαύρη 14χρονη μαθήτριά του.

Ολοι οι οιωνοί καλοί.
Aνεξάρτητος αμερικάνικος κινηματογράφος.
Ταινία αποδεκτή με επαίνους από το σύνολο των κριτικών.
Επίκαιρο θέμα, δάσκαλος και μαθητές, σε μια προσπάθεια προσέγγισης της ιστορίας, μακριά από αποστειρωμένες μεθόδους.
Νέος, ωραίος και ταλαντούχος ηθοποιός ο Ράιαν Γκόσλινγκ.

1ο Αποτέλεσμα : Με το ζόρι κρατήθηκα στο διάλειμμα, να μην σηκωθώ να φύγω. Τόχω αυτό το βίτσιο, να θέλω να δω πού το πάει τελικά ο ποιητής!!!!!!
2ο Αποτέλεσμα : Εγινε το στομάχι μου χάλια.

Με δυό λόγια. Ο κεντρικός ήρωας, αποτυχημένος λευκός καθηγητής σε υποβαθμισμένη συνοικία μαύρων κάνει χρήση ναρκωτικών από το πρώτο λεπτό της ταινίας ως το τελευταίο, σε συνδυασμό με μια θάλασσα απο αλκοόλ. Οτι τραβάει η όρεξη σας, από απλά ναρκωτικά μέχρι κοκκαίνη και κρακ. Και θέλετε τώρα εσείς κύριε σκηνοθέτα να πιστέψω ότι τα εγκεφαλικά του κύτταρα δεν είναι κατεστραμμένα και ότι παρά την κατάχρηση των ουσιών αυτή, πηγαίνει κάθε πρωί στο σχολείο και κάνει μάθημα ιστορίας, και μάλιστα καταφέρνει να είναι τόσο διαυγής ώστε σε κάποια στιγμή να αποδομεί και τον Αριστοτέλη! Αντε και το τρώω ότι έχει καλές προθέσεις.
Το ότι οι μαθητές μιας τέτοιας υποβαθμισμένης συνοικίας γεμάτης από εμπόρους ναρκωτικών, συμμορίες και ότι άλλο συνεπάγεται μια τέτοια περιοχή, τον αντιμετωπίζουν με σεβασμό και δεν τον παίρνουν στο ψιλό, πού το στηρίζετε; Αντε πες ότι το πιστέυω κι αυτό. Αντε και πιστέυω και την καλή επιρροή που έχει πάνω στην αγαπημένη του μαθήτρια, η οποια φαίνεται αποφασισμένη να ξεφύγει από την μιζέρια της.

Εκείνο που δεν καταλαβαίνω, είναι το λόγο ύπαρξης αυτής της ταινίας. Ούτε μελόδραμα, ούτε πολιτικό κατηγορώ, ούτε ερωτική ιστορία, ούτε κοινωνικό σχόλιο, ούτε καν ντοκυμενταρίστικο στυλιζάρισμα. Παράδειγμα η σκηνή όπου η μικρή μαθήτρια παίρνει πίσω το κλεμμένο ποδήλατο της από μια συμμορία ανηλίκων, χωρίς να ανοίξει μύτη, γιατί υπάρχει η προστασία του Μεγάλου Αδελφού-Αρχιεμπόρου ναρκωτικών. Δεν συμβαίνουν αυτά, πουθενά.

Τελικά τι είδα;
Μια άτονη και άνευρη ταινία που δεν πείθει για την αποστασιοποίηση της από το θέμα, που δεν ταρακουνά κανέναν. Που δεν είναι γροθιά στο στομάχι κανενός. Που δεν καταγγέλει. Που απλώς υπάρχει.
Ισως το τέλος να την σώζει λίγο, μια που μοιάζει το περισσότερο πιστευτό σε όλη την υπόθεση αυτή . Μην περιμένετε βέβαια και σπουδαία πράγματα, τελικά τίποτα δεν γίνεται. Ολα παραμένουν ώς έχουν, με μια ελαφριά νότα αισιοδοξίας.

Α, και ο πρωταγωνιστής τελικά είναι καλός. Εξαιρετικά πειστικός ως πρεζόνι. Κι η μικρούλα επίσης έχει μια εσωτερικότητα στο παίξιμο της. Σε μια άλλη ταινία σίγουρα θα έλαμπαν.

Συμπέρασμα : ΜΗΝ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ!!!!!!
Κι αν πάλι πάτε παρόλα αυτά, μην έχετε φάει πριν, θα σας δυσκολέψει εξαιρετικά. Ολα αυτά τα ναρκωτικά στο χαλάνε το στομάχι.
Ετσι κι αλλιώς ο φίλος red punkt θα με στολίσει, οπότε μπορώ να λέω ότι μου κατέβει.

27 σχόλια:

redpunkt είπε...

Καλημέρα.

Όχι, όχι! Ο συνήθης "στολισμός" μου, δεν είναι ποτέ αδικαιολόγητος.

Κι εγώ χθες το είδα στις 20:20 στο Ideal!

Μήπως ήσουν αυτή με το μπλοκάκι που κράταγε σημειώσεις για το μπλογκάκι της;

Συμφωνώ απόλυτα με την κριτική σου. Νομίζω ότι αυτή τη φορά τα έγραψες καλά!

Μαρω_Κ είπε...

@red punkt.
Kαλημέρα αγαπητέ.
Δεν με πετύχατε. Πήγα στην παράσταση των 22:30.
Αν μου το είχατε πει νωρίτερα!!!!

Μπλοκάκι δεν κρατάω, έχω ακόμα καλή μνήμη.

Κι εγώ που είμαι προετοιμασμένη για άλλα.

Ανησυχώ!!!!

Esther είπε...

εισαι φανατικη κινηματογραφοφιλη αγαπητη μου ε? ισως να κανονιζουμε και μαζι κατι...ασχετο δεν αντεχω να μην στο πω ...ειδα στοην ΕΤ1 τη Τεταρτη ,ο Μπερναρ Πιβο ειχε το Μαρκαρη για το βιβλιο που εχουμε να σχολιασουμε στη Λεσχη Αναγνωσης..!!χαχα θα το παιξω ειδημων!! θα πω οτι ελεγε Πιβο , Γαβρας, Χαρτουλαρη και η Γαλλιδα μεταφραστρια του βιβλιου στη συναντηση της Κυριακης!!χεχεχε
YΓ:Να παω να δω το fountain τελικα?

Μαρω_Κ είπε...

@esther
Κι εγώ το είδα αγαπητή μου.
Οπότε κι εγώ το ίδιο θα κάνω!
Ναι το fountain να το δείτε.
Ειδικά σε σας θα αρέσει.

redpunkt είπε...

Αμάν βρε παιδί μου μ' αυτόν το πληθυντικό ευγενείας!

Τί φοβάσαι, μη σε παρεξηγήσω;

Μεταξύ μας;

redpunkt είπε...

Τώρα που το προσέχω καλύτερα, παρατηρώ ότι με όλους χρησιμοποιείς τον πληθυντικό ευγενείας και μάλιστα τους αποκαλείς όλους "αγαπητούς".

Αυτό τώρα τί είναι;
Δουλοπρέπεια, υποκρισία ή φοβάσαι μη τους χάσεις από πελάτες;
Σε blog μπήκα ή στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της Eurobank;


Είναι οι άνθρωποι με τους οποίους μοιράστηκες τα μυστικά της πρώτης σου εμπειρίας! Θυμάσαι;

Μαρω_Κ είπε...

@redpunkt
Δεν σ' αρέσει.
Φτου!
Κι εγώ που νόμιζα πως ο πληθυντικός μεταξύ αγνώστων είναι άκρως ερωτικός;
Οπως Gabrielle του Patrice Chereau!

Οπως νομίζεις!

Μαρω_Κ είπε...

@redpunkt
Αχ! Ευτυχώς και είχα πολύ ανησυχήσει.

Για την ιστορία.
Στους μόνους που δεν χρησιμοποιώ πληθυντικό είναι εκείνοι που τους ξέρω προσωπικά.
Για όλους τους υπόλοιπους (εκτός και αν το ζητήσουν) υπάρχει πάντα ο πληθυντικός.

Τόπαμε κόρη δασκάλας.

redpunkt είπε...

maro_k said...
"Κι εγώ που νόμιζα πως ο πληθυντικός μεταξύ αγνώστων είναι άκρως ερωτικός;"

------

Εδώ που τα λέμε, δεν έχεις άδικο. Ο πληθυντικός ενίοτε εμπεριέχει ερωτισμό. Θυμάσαι στη διαφήμιση με το γνωστό μοντέλο που της προσέφεραν σοκολατάκι, κι εκείνη απαντούσε ντροπαλά :
-"Αχ, σας παρακαλώ, μα τί μου κάνετε τώρα...!"

Αλλά εκ των πραγμάτων, η επικοινωνία του πληκτρολογίου, ισοπεδώνει τον οποιοδήποτε ερωτισμό.

Τέλος, παίζει ρόλο κι η ηλικία και σε διαβεβαιώνω ότι μου ρίχνεις τουλάχιστον δεκαετιούλα. Συνεπώς, μίλα ελεύθερα.

gitsaki είπε...

Δεν την είδα την ταινία.Ευτυχώς πάντως που έχουμε εσένα να μας προϊδεάζεις κάθε φορά τι θα δούμε.Ήμουν τόσο άσχετη αυτήν την εποχή που ούτε καν γνώριζα γι αυτό το φιλμ.Δεν ξέρω αν τελικά πάω να το δω γιατί με τραβάνε οι ταινίες με σχέσεις καθηγητών-μαθητών.
Αν είναι αλήθεια όπως τα περιέγραψες πάντως,πράγματι είναι παράδοξο και απίθανο να κάνει ένα τέλειο μάθημα,με όρεξη και διαύγεια,και να είναι ο καθηγητής ναρκομανής.
Εν πάση περιπτώσει...ευχαριστούμε για την κριτική και καλό απόγευμα σε όλους.

gitsaki είπε...

Συμφωνώ με τον redpunkt στο θέμα του πληθυντικού:κι εγώ κόρη δασκάλας είμαι κι εμένα μου αρέσει ο πληθυντικός(σπάνια απευθύνομαι στον ενικό σε αγνώστους)αλλά εδώ υποτίθεται ότι είμαστε μεταξύ συνbloggers.
Καμιά φορά και ο πληθυντικός χάνει τη χάρη του και απομακρύνει ή παγώνει τον άλλον.
Ξέρω ότι δεν έχεις αυτή την πρόθεση και ότι το κάνεις ενδεχομένως και σαν "χαριτωμενιά" αλλά αγαπητή Μάρω,μίλα μας στον ενικό,παρακαλούμε πολύ!

redpunkt είπε...

gitsaki said...
"...πράγματι είναι παράδοξο και απίθανο να κάνει ένα τέλειο μάθημα,με όρεξη και διαύγεια,και να είναι ο καθηγητής ναρκομανής".

---------

Κοίτα, εκτός από παράδοξο και απίθανο (για έναν ναρκομανή) να κάνει ένα τέλειο μάθημα, επίσης παράδοξο και απίθανο είναι να κάνει και καλό sex.

Συνεπώς (δεδομένης της έλξης που νοιώθεις για ταινίες με σχέσεις μαθητών-καθηγητών) καλύτερα να μην πας να το δεις.

redpunkt είπε...

maro-k said...
"Τόπαμε κόρη δασκάλας."

------

Πες μου ότι παίζεις και πιάνο και μιλάς γαλλικά!

Μαρω_Κ είπε...

@γιτσάκι

Πολυ καλά λοιπον, πάει ο πληθυντικός της μεγαλοπρέπειας.
Οσο για την ταινία, δες την να μου πεις την γνώμη σου. Γιατί συμφωνώ πλήρως με τον αγαπητό redpunkt κι έχω πάθει σοκ!

@redpunkt

Γαλλικά ναι.
Πιάνο όχι.
Μπαλέτο όχι.

redpunkt είπε...

Βασικά σήμερα ίσως σας έχω εντυπωσιάσει με τη φλυαρία μου, αυτό όμως οφείλεται στην αναστολή λειτουργίας του Doncat, οπότε δεν ήξερα που αλλού να μπω να γράψω καμιά μπούρδα.

Επίσης, στο προ-προηγούμενο σχόλιο, είχα σκοπό να χρησιμοποιήσω άλλη λέξη, αντί της λέξης "sex" που τελικά επέλεξα κι αυτό οφείλεται στην ανησυχία μου να μην μας φλαγκάρουν το blog της Maro-k.

Αν και μετά την τελευταία της δήλωση περί γαλλικών και καλής ανατροφής, νομίζω ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθίσταται πλέον απίθανο.

:-)

igkros είπε...

Maro mon chat,

Δεν συμφωνω μαζι σας για το Half Nelson. Το βρηκα πολυ εξυπνο σεναριακα. Ο καμενος καθηγητης νοιαζεται για την κοινωνια και τους μαθητες του.Σχημα αντιθεσης.Αυτοκαταστροφικος αλλα με αισθημα ευθυνης και προστασιας στο γκετο των ναρκωτικων.Για τους αφελεις αμερικανους φιλους μας επισης η ταινια αποτελει ενα καλο μαθημα κοινωνικης ιστοριας (που στα ματια τους φανταζει σαν κοκκινος κινδυνος). Και ο Γκοσλινγκ και η Επς δινουν πολυ δυνατες ερμηνειες.Για μενα ο τυπος ήταν το Οσκαρ για φετος (μαζι με τον παπουλη Ο τουλ) αλλα το πηρε ο Γουιτακερ.
-----------------------------------

Πηγα Γαλλοφωνια και ειδα 2 ταινιες. Απογοητευτηκα απιστευτα με την Λαιδη τσατερλι της Φεραν (απορω που τα κονομησε τα Σεζαρ?). Αντιθετως ειμαι ενθουσιασμενος με την κορη Γαβρα και το "Φταιει ο Φιντελ". Μια υπεροχη ιδεα που θυμιζει διηγημα της Αλκης Ζεη και Ζωρζ Σαρρη. Με λιγη παραπανων προσοχη θα κτιστει μια υπεροχη σκηνοθετις
-----------------------------------
Λατρευω τα γαλλικα. Και επισης ναι βρισκω τον πληθυντικο ακρως διεγερτικο και ερεθιστικο παιχνιδι. Αν με γνωριζατε απο κοντα θα το καταλαβαινατε.Επισης επειδη δεν βλεπω πουθενα το μειλ σας και αν επισκεφτειτε το μπλογκ μου θα βρειτε το δικο μου σας παρακαλω ενημερωστε με για την διευθυνση σας (εφοσον το θελετε και επειδη θα ηθελα να ειμαι λακωνικος στα ποστ μου και πιο αναλυτικος προς εσας ιδιαιτερως)

Σας ασπαζομαι θερμα

redpunkt είπε...

@alps

Σ΄αυτό το σχόλιο ήσουν στη λακωνική σου έκδοση;
Δεν θα ήθελα με τίποτα να σε δώ στην αναλυτική σου!

Μαρω_Κ είπε...

@alps
Καλημέρα σας αγαπητέ φίλε.
Μόλις έφτιαξα το προφιλ όπυ φαίνεται το e-mail.
Επισης θα σας είχα ήδη γράψει αν έβλεπα το δικό σας.
Περίμενω περσισσότερες πληροφρίες για το "Φταίει ο Φιντέλ".
Χαίρομαι ιδιαιτέρως που εκτιμάται τον πληθυντικό.

redpunkt είπε...

εκτιμάτε

kyriayf είπε...

καλησπέρα!!!

χθες είχα πρόβλημα με το pc (browser έβγαινε εκτός λειτουργίας) και δεν μπορούσα να αφήσω κομμεντ!!!
ήταν τότε στα 4... λέω red punkt συμφωνεί... καααάτιιιι γίνεται...

αλλά σήμερα, έχει σασπένς πάλι...

χιχιχι!!!

ετοιμάζω μετακόμιση του μπλογκ μου στην πορσε (wordpress)... και έχω στα σκαριά ποστ για "ξανθες" δια γραφής Κούντερα...

θα είναι για σένα φιλεναααάαας... (όχι υποτιμητικό φυσικά...)

(αναμένω το δηλητήριο της κόκκινης κηλίδας...)

φιλιά!!!

Ανώνυμος είπε...

Α, ήταν κανονικός πληθυντικός?
Εγώ νόμιζα ότι μας έκανες πλάκα!

Την ταινία ούτε σε dvd στο υπόσχομαι!

Caesar είπε...

Τόσο άσχημο λοιπόν :(
κι ο Δανίκας το προτείνει για καλό !

Μαρω_Κ είπε...

@kyriayf
Είναι ώρα για μετακομίσεις, πασχαλιάτικα;
Τι να σου πω εσύ ξέρεις.
Οσο για τις ξανθιές ανυπομονώ!

@ζωή
Οχι αληθινός ήτο ο πληθυντικός.
Μου αρέσει πολύ.
Μεγάλη γυναίκα άλλωστε!

@καίσαρ
Κακή τόσο δεν ήταν.
Αλλά δεν ήταν και αριστούργημα.
Ο Ροσλινγκ ήταν όντως παρα πολύ καλός.
Θέλω να τον ξαναδώ.
Ανευρη ήταν και ανευ θέσεως.
Αυτό ηταν που με ενόχλησε.

kyriayf είπε...

Καλημέρα...
θα κάνεις το κόπο να ξαναπεράσεις από το νέο μου σπίτι, να δεις την άποψη του Κούντερα, για τις ξανθιές...
:)

redpunkt είπε...

Τί θα γίνει ρε μάστορα; (Τώρα που κόψαμε και τους πληθυντικούς)

Ρίξε κανά καινούργιο postάκι να γελάσουμε, κι άσε τις ευγένειες.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
IdentityCafe είπε...

Εμενα ηταν απο τις αγαπημενες ταινιες μου το 06!