Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2007

Elizabeth : The Golden Age (κι ο Θεός να βάλει το χέρι του!!!!!!!!!)

Λοιπόν η συνταγή είναι εξαιρετικά απλή.

Παίρνετε έναν Ερολ Φλυν, κατά κόσμον Κλάιβ Οουεν, τον μαρινάρετε σε πολύ αντρίλα και τον αφήνετε αξύριστο με ελαφρό γενάκι.

Μία Μπάρμπι λίγο γεματούλα και κοκκινομάγουλη (Αμπι Κόρνις) και φυσικά ξανθιά και απονήρευτη.

Τον Γκάντολφ από τον Αρχοντα των Δαχτυλιδιών, στο πιο ιντελλεκτουέλ του, αντε και με λίγο αίμα στα χέρια από τα επαίσχυντα πλην απαραίτητα βασανιστήρια του Μεσαίωνα. Για να μην μπερδευόμαστε τον Τζέφρι Ρας δηλαδή με κοτσίδα και ελισαβετιανή περιβολή.

Εναν εξαιρετικό Τζόρντι Μολλά, που παίζει τον Φίλιππο της Ισπανίας και είναι όλα τα λεφτά αυτή η τρέλλα στο μάτι.

Μια επίσης τρομακτικά πειστική Μαρία Στιουαρτ- Σαμάνθα Μόρτον. Κανονικά και τηρουμένων των αναλογιών αυτή η κυρία πρέπει να κερδίσει το Οσκαρ β’ γυναικείου. Κατά αντιστοιχία με την Τζούντι Ντεντς στον Ερωτευμένο Σαίξπηρ.

Και τέλος την Ιωάννα της Λωρραίνης με απαστράπτουσα πανοπλία με δαντελένιο τελείωμα στους καρπούς, με τα μαλλιά της Ραπουνζέλ στους ώμους, και το παγωμένο βλέμμα της οδύνης, κατά την ταινία Ελίζαμπεθ και για τους υπόλοιπους εμάς, Κέητ Μπλάνσετ (δώστε της το Οσκαρ επιτέλους, γιατί θα παίξει και τρίτο σήκουελ, την Ελίζαμπεθ πριν το τάφο!).

Τους ανακατεύετε όλους κυριολεκτικά όμως.

Και εξηγώ. Ο Κλάιβ Οουεν (σερ Γουόλτερ Ράλεϊ) ερωτεύεται την βασίλισσα αλλά πηδάει την Μπάρμπι και την αφήνει τελείως έγκυα και φυσικά την παντρεύεται.

Η Ελισάβετ καλοβλέπει τον κόκκινο κουρσάρο αλλά πολύ κωλοτρίβεται με την ξανθούλα κυρία της τιμής της. Κι όταν μαθαίνει τα περί γάμου και εγκυμοσύνης, τραβάει και μια υστερία οπου μαλλιοτραβιέται με την αμαρτωλή εγκυμονούσα, κι εσύ δεν καταλαβαίνεις αν το κάνει επειδή της είπε ψέματα και της έφαγε τον γκόμενο ή επειδή έχασε την ερωμένη της.

Ο Φίλιππος της Ισπανίας εκτός από φανατικός καθολικός έχει και μια ύποπτη εμμονή με την κόρη του Ισαβέλλα.

Οσο για τον μεγάλο αρχιδούκα Τζέφρι Ρας, παρά το γεγονός ότι ο αδελφός του είναι ο εγκέφαλος για την δολοφονία της Ελισάβετ μια χαρά τον προστατεύει και τον φυγαδεύει.

Εχουμε και λέμε δηλαδή, στο φαγητό εκτός από τα κύρια συστατικά-ηθοποιούς προσθέτετε και λίγη ομοφυλοφιλία, μια υποψία παιδοφιλίας, αρκετό θρησκευτικό φανατισμό (να μην ξεχνάμε και την πολιτική μας τοποθέτηση), κάτι άλογα που κολυμπάνε στην θάλασσα, τον μπουρλοτιέρη Κανάρη, αποσμασματικές σκηνές ναυμαχίες (τύφλα νάχουν τα Κανόνια του Ναβαρόνε), πολύ μάτσο από τον Κλάιβ, λίγη ίντριγκα από την Μεσαιωνική Ευρώπη, κι ύστερα στον φούρνο για 114 λεπτά.

Τι έβγαλε όλος αυτός ο ορυμαγδός;

Μια βαρετή ταινία, όπου το μόνο που με εντυπωσίασε ήταν τα κουστούμια και οι περούκες της Κέητ Μπλάνσετ.

Ευτυχώς που την είδα παρέα με έναν καλό φίλο και ξεκατινιαστήκαμε στην κριτική και στο θάψιμο.

12 σχόλια:

Jean - Lyc είπε...

Η οπτική της ιστορίας ως σαπουνόπερα δηλαδή; Για φαντάσου...

Μαρω_Κ είπε...

Καλημέρα σας!

Σωστά το τοποθετείτε αγαπητέ μου!
Αν και αμφιβάλλω αν είχαν σαπούνι εν ετει 1585!!

Μουτς.

Pan είπε...

Η χαρά του boxoffice είσαι!

Κρίμα πάντως να σπαταλιέται η Kate σε τέτοιες δευτεράντζες.

theachilles είπε...

Καλώς την πίσω στα κινηματογραφικά μας δρώμενα. Δεν είδα την ταινία ακόμα, αλλά χάρηκα πολύ με την αναφορά σου στην Samantha Morton. Μιλάμε για μια εξαιρετική ερμηνεύτρια, αθόρυβη (σε σημείο...μουγκαμάρας, βλ. Sweet and Lowdown) και πρέπει σιγά σιγά να παίρνει και πρώτους ρόλους. Όσο για την Cate.. Τα λόγια περιττεύουν. Το βούτηξε το αγαλματάκι στο Aviator, και υπάρχει μεγάλο hype για δεύτερη βράβευση, αλλά για την ερμηνεία της ως Bob Dylan. θα δούμε...

Μαρω_Κ είπε...

pan

Τελικά μου φαίνεται ότι οι ιστορικές ταινίες δεν είναι το φόρτε μου.

@αχιλλέας.
Μπράβο.
Κι έλεγα που την ξέρω, πού την έχω ξαναδεί.
Οντας εξαιρετική ηθοποιός.
Να σου πω την αμαρτία μου δεν με πείραξε τόσο η Κέητ, όσο ο Κλάιβ!
Και τον είχα και σε υπόληψη...
Μουτς.

Ανώνυμος είπε...

Επανέκαμψε για τα καλά η κριτικός μας με το κοφτερό βλέμμα. Άντε να δούμε πότε θα ξαναδούμε παρέα σινεμά. Φιλιά.

3 parties a day είπε...

Αυτού του είδους οι κριτικές μ' αρέσουν!

igkros είπε...

Cine-Maro is back guys!

Την έλιωσες την καημένη την Ελισάβετ! Ένα σικουελ είπαν να γυρίσουν τα παιδιά! Να σωθεί και ο σκηνοθέτης που πήρε στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο και δεν του βγήκαν "Τα 4 φτερά" και παραλίγο να χάσει το σπίτι του!

Η Κέητ πάντως είναι υπέροχη ότι και να κάνει. 3 φορές υποψήφια για Όσκαρ (Ελισάβετ, Ιπτάμενος Κροίσος, Ημερολόγιο ενός σκανδάλου) το πήρε στον Κροίσο για 2 πολύ απλούς λόγους: Γιατί την σκηνοθέτησε ο Σκορτσέζε και γιατί έπαιζε την παντοτινή βασίλισσα του Χόλυγουντ (Κάθριν Χεπμπορν). Και όπως είπε ο Αχιλλέας, ναι, παίζει σοβαρά μια υποψηφιότητα Όσκαρ φέτος ως... Μπομπ Ντύλαν!

Ο Κλαιβ τι σε ενόχλησε? Μου φαίνεται πως γενικά ένα θεματάκι με τα ιστορικά δράματα το έχεις Σινε- Μάρω μου

igkros είπε...

Ένα σχόλιο για την Παρθένο Βασίλισσα please?

Μαρω_Κ είπε...

@dora
Καλησπέρα σας.
Τώρα που κατοικοεδρεύω εις τον κάμπο γίνονται τα πράγματα λίγο πιο δύσκολα.

Φιλιά.

@3pad
Νάταν και λίγο καλύτερη η ταινία........

Μουτς.

@alps

Γενικά με τις Παρθένες και δη τις Βασίλισσες δεν εχω και πολλά πολλά.
Τώρα αν σου πω ότι η Κέητ δεν μου πολυαρέσει θα το παρεις και βαριά.

Πάντως όντως στο Aviator πολύ μου άρεσε.

Ματς.

industrialdaisies είπε...

Αχαχαχαχαχαχαα!!!!! Κι είχα τόσο καιρό να σε δω και μου είχες λείψει και τώρα... η αποζημίωση...

Στα σοβαρά πάντως, παρακολουθώντας όλα αυτά τα επικής πνοής γλειφιτζούρια του Hollywood καταλαβαίνει κανείς γιατί ο κόσμος είναι όπως είναι. Γιατί η ιστορία, ο μύθος και ο θρύλος για αυτόν είναι το ίδιο με τα παραμύθια για την Σταχτοπούτα που τον βάζουν για ύπνο. Αν θέλει να ξυπνήσει... ας πιει καφέ.

Συμφωνώ με κάθε "κουτσομπολίστικη" γραμμή του κειμένου σου. Γιατί και η σοβαρότητα που απαιτεί το κουτσομπολιό, το οποίο απεχθάνομαι και δεν κατέχω, είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν με την οποία αντιμετωπίζονται αυτές οι ταινίες από τους συντελεστές τους... Κενά δοχεία.

Τενεκέδες!, που θα έλεγε κι ένας μακαρίτης.

Καλημέρα! :)

Μαρω_Κ είπε...

@industrial daisies

Καλημέρα.