Παρασκευή 20 Απριλίου 2007

ΕΝΑ ΑΡΓΟ ΣΧΟΛΙΟ

Να εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε: Οπως κάθε άνθρωπος έτσι κι εγώ έχω τα πάθη μου, αν και οι φίλοι διαρρυγνύουν τα ιμάτια τους λέγοντας ότι είμαι και λίγο δογματική! Μπορεί και να έχουν και δίκιο. Εξαιτίας αυτού του παρορμητικού του χαρακτήρος μου λοιπόν δεν ασχολήθηκα, παρα τις σπουδές μου σε δημοσιογραφία και κινηματογράφο (αν και το πάλεψα για μια ολόκληρη 5ετία) με την λαμπερή show-biz. Ετσι διάλεξα για βιοπορισμό ένα πολύ πιο τεχνοκρατικό επάγγελμα για να μπορώ να γράφω και να λέω ότι θέλω. Γι αυτό λοιπόν για οτιδήποτε δείτε γραμμένο από μένα που αφορά στο λατρεμένο μου σινεμά θα πρέπει να θυμάστε ότι η ματιά μου και η απόψη μου δεν αντικειμενική. Είναι ηθελημένα υποκειμενική και διέπεται από πάθη!

Κυρίως Θέμα : Berlinale in Athens 2007.

Ταινία : El Custodio (Σε ελεύθερη Μετάφραση : Ο Συνοδός)

Σκηνοθέτης:RodrigoMoreno
Ηθοποιοί: Julio Chavez, Osmar Nunez, Marcelo D'Andrea, Elvira Onetto

Θέμα:
Η μοναχική ζωή ενός σωματοφύλακα του Ruben, καθήκον του οποίου είναι η συνεχής φύλαξη του Υπουργού Προγραμματισμού. Έτσι ο Ruben πρέπει συνεχώς να είναι παρόν χωρίς να γίνεται αντιληπτός. Ως σκιά του υπουργού ο ήρωας της ταινίας βιώνει τα πάντα από το περιθώριο, βλέποντας τη ζωή να περνά κυριολεκτικά από μακριά. Ο μοναχικός Ruben διαθέτει μια πνευματικά διαταραγμένη αδελφή, μια εκκεντρική ανιψιά, και στον κόσμο γύρω συνυπάρχουν η πορνεία και το λαθρεμπόριο όπλων μαζί με την μονοτονία της ζωής του και τις περιστασιακές ταπεινώσεις από τον υπουργό και την οικογένεια του.

Λοιπόν: Αργοί ρυθμοί στην αρχή της ταινίας.
Αυτό ήταν ένα μικρό μειονέκτημα, ειδικότερα αν προέρχεσαι από τους φρενήρεις ρυθμούς της Αθήνας.
Σιγά – σιγά μπαίνεις στο τίποτα της ταινίας. Κι εννοώ ότι τίποτα το συναρπαστικό δεν γίνεται. Καθημερινότητα, βαρετή, απόλυτα προβλέψιμη, ένας βάλτος. Κι όμως διανθίζεται από ψήγματα μικρής παράνοιας. Κοινωνικά σχόλια τόσο υποδόρεια που δεν τα αντιλαμβάνεσαι.
Η ασφυξία της οικογένειας. Τα χρόνια που περνούν. Η πόρνη. Η παρανομία. Οι αυλοκόλακες. Η νιότη που άφησες πίσω. Τα πράγματα που δεν θα κάνεις ποτέ. Η πόλη που σε ακολουθεί παντού. Η αλαζονεία της εξουσίας. Το τίποτα της ύπαρξης σου. Όλα αυτά πλεγμένα σε ½ ώρα όπου ουσιαστικά παρακουλουθείς κι εσύ κάποιον μεγαλόσχημο. Καμία έκρηξη, καμία σύγκρουση, κανένα εσωτερικό ή εξωτερικό δράμα. Ενας απόλυτα κανονικός άνθρωπος ο σωματοφύλακας. Ενας άνθρωπος σε μια πορεία προς τα όρια του και την μη επιστροφή!

Βυθίστηκα στην ανυπαρξία του, και το τέλος το περίμενα, το ήθελα. Δεν με απογοήτευσε. Ωραία ταινία, πολύ χαμηλών τόνων. Ο πρωταγωνιστής, μια συνηθισμένη φάτσα, παρόλαυτα εξαιρετικός. Καμία υπερβολή στο παίξιμο του. Και το σενάριο απλό, σχηματικό. Κι όμως από το τίποτα, το σινεμά της Νότιας Αμερικής (Αργεντινή) καταφέρνει να πει πάρα πολλά.

Συμπέρασμα: Αν την πετύχετε σε dvd-club, να την δείτε (όσοι αγαπάτε με πάθους τους 300 μην την δείτε). Αλλά να θυμάστε ότι εγώ λατρεύω τους νοτιο-αμερικάνους και τις ήσυχες ταινίες.

16 σχόλια:

gitsaki είπε...

Καλημέρα,Μάρω

Ευτυχώς έχουμε και σένα και μαθαίνουμε τα των ταινιών.
Αλλά δε θέλω να βυθιστώ στην ανυπαρξία της ταινίας,τουλάχιστον σύμφωνα με όσα εσύ λες,οπότε μάλλον θα τη δω εν καιρώ,σε dvd.

Μαρω_Κ είπε...

Καλημέρα.

Τα έχουμε πει αυτά. Κριτικός του σινεμά έπρεπε να έχω γίνει.
Ας όψονται τα Πολυτεχνεία τους!!!!!

Μουτς.

zero είπε...

Χμμ...
καλη ακουγεται.

ζερο.

Ανώνυμος είπε...

Μάρω, κάνε κατάλογο με τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς για να πάω προετοιμασμένη στο ντιβιντάδικο:) Και για την σόου μπιζ, ποτέ δεν είναι αργά...Τέτοια κούκλα και τσαχπίνα λίγη θα τους έπεφτε;

Esther είπε...

ελα εχεις εσυ παθος με τα λατινογενη?!!!χαχα..παντως πραγματικα αντι να τσεκαρω αθηνοραμα που εχει καταντησει και αισχρο πλεον τσεκαρω Μαρω..cinemaro θα τσεκαρω- στεγνα!
Η σποντα για τους 300 ξερω που παει..στη γνωστη και μη εξεραιτεα φιλεναδα χαχα..ακους εσυ? μην τι δεις..

Μαρω_Κ είπε...

@zero
Πάντως ανα σας ενδιαφέρει πολύ την προλαβαίνετε.

@Δώρα
Για να σας φτιάξω κατάλογο αγαπητή μου πρέπει να ξέρω τι σας αρέσει. Γιατί ως γνωστόν εγω είμαι και λίγο σχιζο και μου αρέσουν ετερόκλητα πράγματα.Δωστε στίγμα εσείς κι εγώ θα ανταποκριθώ.

@εστερ
Πολυ με άρεσε το cinemaro.
Κατοχυρώθηκε.
Μήπως ν' αλλάξω και το όνομα του blog;
Οσο για την φιλη μας, θα έκοβε τις φλέβες με την συγκεκριμένη ταινία. Είμαι σίγουρη!

kyriayf είπε...

συμφωνώ και γω με το cinemaro...κάνε και δευτερο μπλογκ... κινηματογραφικής κριτικής...

άντε να μαθαίνουμε τι θα πάρουμε από το dvd-club γιατί εδώ "300" βλέπουν (όλοι πλην εμού και ελαχίστων)...

και μένα μου αρέσουν οι "απλές" ταινίες...
για αργεντίνικο σινεμά δεν ξέρω...

φιλιά :)

Μαρω_Κ είπε...

@kyriayf
Καλό μεσημέρι φιλενάδα!
Οχι, δευτερο blog αποκλείεται. Εδώ αυτό και μου τρώει ώρες.
Εδώ θα γράφω τα κινηματογραφικά μου.
Λοιπόν συμβουλή για dvd : Whisky.
Mια αργεντινική - ουρουγουανή ταινία του 2004. Υπάρχει. Τόσο τρυφερή και αναπάντεχη και ανθρώπινη. Θα σου φτιάξει την διάθεση.
Φιλιά

zero είπε...

Μαρω μην μου μιλας στον πληθυντικο.
Με κανεις να αισθανομαι 100 χρονων.
Ενω ειμαι μονο 99.
χαχαχα

ζερο.

Μαρω_Κ είπε...

@zero
Ο πληθυντικός έχει παντα κάτι ερεθιστικό.
Δεν το κάνω από σεβασμό στην ηλικία!
Ισως από διαστροφή!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Μάρω για τον πληθυντικό συμφωνώ απόλυτα, απλώς την ίδια οπτική έχουν οι περισσότεροι άντρες άνω των 45 (δυστυχώς). Όσο για τον κατάλογο, μην ανησυχείτε....θα πέσει σε "καλά" χέρια. Από το λίγο που είδα κάτι μου λέει ότι τα γούστα μας δεν είναι μακριά.

zero είπε...

Τωρα μαλιστα!
Τωρα το καταλαβα!

ζερο.

Adomiel είπε...

Αγαπητή Μάρω σας μίλησα για τον επόμενο κύκλο; πάρτε μολύβι και χαρτί: Δημουλίδου, Νάσιουτζικ Χ 2 (σ.σ. αν με παρακαλέσετε πολύ μπορεί να σας αποκαλύψω και ποια ετοιμάζετε να διαβάσει το 2)Ομηρόλη και άλλα που δε μου έρχονται πρόχειρα στο μυαλό...! :-Ρ

Αυτά για να κάνετε αστειάκια με τους 300...! Μαζί με την αξιαγάπητη Esther (σ.σ. θα σε κανονίσω και σένα... έρχομαι)... Μην αγγίζετε τον Λεονάιντας γιατί θα γίνουμε εχθρές...! Θα σφακτούμε λέμε...! γγγκκκρρρρρρρρρ...!

Υ.Γ. και την ταινία δε θα τη δω...! :-Ρ

gerasimos είπε...

Εμένα μου άρεσαν τα ημερολόγια μοτοσικλέτας. Η ιστορία μιας φιλίας, ενός ανθρώπου, μιας περιήγησης. Βρήκα τη βαθιά ανθρώπινη οπτική της ανεπανάληπτη.

Μαρω_Κ είπε...

@dorα
Ας μην χρησιμοποιούμε γενικότητες αγαπητή μου. Κάθε άνθρωπο είναι διαφορετικός, και δεν κουβαλάει απαραίτητα τα χαρακτηριστικά ενός φύλου!
Οσο για τον κατάλογο θα σας στείλω mail.

@ζερο
Χαίρομαι που το ξεκαθαρίσαμε.
Αλλά αν επιμένετε μπορώ να χρησιμοποιήσω και τον ενικό.
Οτι θέλετε!

@adomiel
Σας ζητώ γονυπετής συγνώμη.
Οχι Νάσιουτζικ, (πως λέμε όχι άλλο κάρβουνο).
Θα κάνω ότι θελήσετε.
Οσους για τους 300 δεν τους καταδίκασα γιατι δεν τους έχω δει ακόμη. Περιμένετε πριν με αφορίσετε!

@γερασιμος
Πολύ ωραίος επίσης και ο Μπερνάλ στα ημερολόγια θα πρέπει να σας ομολογήσω την αμαρτία μου!

zero είπε...

Οτι θελετε εσεις κυρια μου.

ζερο.